Geplaatst op

Plastic beker krijgt concurrent

Massa’s plastic bekers worden er dagelijks op de campus gebruikt. De kleurrijke KeepCup moet dat veranderen. Maandag, op de Duurzaamheidsmarkt, wordt-ie gepresenteerd.

© Roelof Kleis

Initiatiefnemer van de aanval op de plastic beker is Lilo Trogisch. De Duitse promovenda (Sociology of Development and Change) schrok zich een hoedje toen zij een jaar geleden op de campus arriveerde. ‘Schokkend’, noemt ze de hoeveelheid plastic die dagelijks wordt gebruikt in de kantines. ‘Vooral de bekers; je vindt ze overal op de campus. Bij elke cateraar. En dat voor een
duurzame universiteit als Wageningen.’

Het duurde niet lang voordat ze een groepje gelijkgestemde geesten bij elkaar bracht voor actie. Samen wil de groep een heuse revolutie ontketenen: de Reuse Revolution. Zo heet het clubje dus voortaan ook. Met als eerste speerpunt de plastic beker. Die keuze ligt voor Trogisch voor de hand. Ze heeft er namelijk ervaring mee. Ook elders trok ze met succes aan de bel om het plastic uit te bannen.

Melbourne
Zelf kwam ze met de KeepCup in aanraking toen ze in Sydney studeerde. De KeepCup is een Australische ‘uitvinding’ die haar wortels in Melbourne heeft. Het lukte Trogisch daar om de beker een hit te maken op de campus. Mede door de medewerking van de cateraars, die korting gaven op elke keer dat de beker werd gebruikt in hun machines. Toen ze daarna in Londen studeerde herhaalde ze het truukje.

keepcup.jpg

En nu is dus Wageningen aan de beurt. Toch had het nogal wat voeten in de aarde voordat alle neuzen dezelfde kant op stonden. Trogisch trok aan de bel bij het Facilitair Bedrijf, maar kreeg nul op het rekest. WUR wilde niet sponsoren. Ok de shop in Forum had geen interesse in het hebbedingetje. De doorbraak kwam drie weken geleden, toen Trogisch en haar revolutionairen een pitch mochten doen voor de gezamenlijke cateraars op de campus.

Korting
‘Die waren razend enthousiast’, kijkt Trogisch er verbaasd op terug. ‘Ze zetten er samen de schouders onder. Ze doen samen de inkoop, zodat het risico wordt gedeeld. De bekers worden door hun verkocht en ze geven 10 cent korting op elke keer dat de beker wordt gebruikt in hun machines.’ Op dit moment geven de koffieautomaten in bijvoorbeeld Forum al korting van 5 cent bij gebruik van een eigen mok. Dat wordt dus nu verdubbeld. Hoe dat werkt, staat uitgelegd op posters.

 Een herbruikbare beker is maar een klein stapje, maar veel kleine stapjes maken een groot verschil

Lilo Trogisch

De KeepCup zelf is overigens …. van plastic. Maar dan wel van gerecycled plastic, zegt Trogisch. Het ding bestaat uit vier gekleurde onderdelen die je makkelijk kunt ruilen met anderen. Zo kun je je eigen persoonlijke beker samenstellen. Je kunt volgens Trogisch ook meteen bij aankoop om de gewenste kleuren vragen. Die kleurkeuze, denkt ze, is een van de aspecten die het ding zo’n succes maken. Wereldwijd zijn er volgens de website van KeepCup in 32 landen al meer dan drie miljoen van verkocht.

Gedragsverandering
De KeepCup is volgens Trogisch maar het begin. ‘En het gaat mij ook helemaal niet om die beker. Je kunt net zo goed een eigen beker gebruiken. Het doel van Reuse Revolution is een gedragsverandering op gang te brengen. De cateraars zijn een deel van de oplossing, maar vooral het gedrag van mensen moet veranderen. Een herbruikbare beker is maar een klein stapje, maar veel kleine stapjes maken een groot verschil.’

Ook bij ons verkrijgbaar KeepCup !

Bron: http://resource.wur.nl/nl/student/show/Plastic-beker-krijgt-concurrent-.htm

Geplaatst op

Rvs flessen, rvs drinkflessen, rvs drinkbekers

Rvs flessen, rvs drinkflessen, rvs drinkbekers zijn verkrijgbaar in vele maten en soorten! Roestvrijstalen flessen zijn ideaal voor elke dag gebruik. Rvs flessen, rvs drinkflessen, rvs drinkbekers voor het hele gezin. Deze flessen hebben geen coating en kunnen gebruikt worden voor diverse soorten drinken, water en voor dubbelwandige flessen ook thee, koffie of chocomel!

Naast kunstof waterflessen is er keuze uit glas. Glas is leuk omdat je altijd kunt zien hoeveel water je hebt nog. Maar natuurlijk heeft één groot nadeel: het breekt als je het laat vallen. Dat effect is vooral niet handig in in de sportschool waar mensen het niet waarderen als u hen stoort tijdens hun oefening met scherven van vlijmscherpe glas.

Dus Rvs flessen, rvs drinkflessen, rvs drinkbekers is een voor de hand liggende keuze voor mensen die een robuuste, draagbare en lichtgewicht fles wilt, ook. (Roestvrij staal is veel lichter dan glas voor hetzelfde formaat container.) De nadelen zijn dat je niet kunt vertellen hoeveel water je hebt nog in de roestvrij stalen fles, en je kunt niet knijpen om meer water eruit te krijgen.

Rvs flessen, rvs drinkflessen, rvs drinkbekers zijn ook perfect voor kinderen of jongeren, ze zijn stoer en kunnen tegen een stootje!

Geplaatst op

Drinkbussen

Drinkbus sigg kopen? Een drinkbus of andere drinkbussen zijn verkrijgbaar op onze shop. Er zijn verschillende lekvrije drinkbussen verkrijgbaar in leuke kleuren. Een sigg drinkbus is erg bekend.

In de waterflessenwinkel zijn de drinkbussen Ohyo, Lifebottle flessen, Contigo bekers en Dopper erg populair.  De drinkbussen van Ohyo, Dopper en Contigo zijn geproduceerd van plastic. Contigo en Lifebottle produceren ook roestvrijstalen drinkbussen. Er zijn ook geïsoleerde flessen die zorgen dat warme dranken langer warm blijven en koude dranken langer koud blijven.

Klik hier voor een overzicht van alle drinkbussen in de shop.

Geplaatst op

De grote waterflessen test

De grote waterflessen test is een initiatief van Duurzaamheidskompas. Duurzaamheidskompas in een blog die schrijft over allerlei nieuwigheden rondom duurzaamheid. Ook schrijft duurzaamheidskompas verschillende beoordelingen van herbruikbare flessen onder de naam de grote waterflessen test. Met de grote waterflessen test worden de flessen getest door een proefpersoon die zijn/haar mening en ervaring deelt via een review.

Duurzaamheidskompas is opgericht in 2007 door Nurgül Özkanli-Kasikci en heeft al de Energy Award gewonnen voor beste groene weblog over duurzaamheid. Duurzaamheidskompas is te volgen via de website en oa via facebook en twitter

In de grote waterflessen test zijn ook al een aantal flessen van waterflessenwinkel.nl beoordeeld. Flessen die een review hebben gekregen zijn Aquatina: http://duurzaamheidskompas.nl/reviews/de-grote-waterflessen-test-aquatina-2/ en de nieuwe opvolger Ohyo (met drinktuit) http://duurzaamheidskompas.nl/reviews/de-grote-waterflessen-test-ohyo/ en de Lifebottle! http://duurzaamheidskompas.nl/reviews/de-grote-waterflessentest-lifebottle/ U kunt hier de beoordelingen en ervaringen lezen met het gebruik van de herbruikbare waterfles.

Last but not least dit artikel wordt nog verder geüpdate, er zijn nog een aantal herbruikbare flessen die op dit moment getest worden!

Geplaatst op

Drinkbekers

De ideale drinkbeker voor school is natuurlijk een lekvrije schoolbeker. Er zijn verschillende lekvrije drinkbekers verkrijgbaar in leuke kleuren. Een Mepal drinkbeker van Rosti Mepal is erg bekend.

In de waterflessenwinkel zijn de drinkbekers Ohyo, Lifebottle flessen, Contigo bekers en Dopper erg populair bij de kinderen.  De bekers van Ohyo, Dopper en Contigo zijn geproduceerd van plastic. Contigo en Lifebottle produceren ook roestvrijstalen flessen. Er zijn ook geïsoleerde flessen die zorgen dat warme dranken langer warm blijven en koude dranken langer koud blijven.

Klik hier voor een overzicht van alle drinkbekers in de shop.

Geplaatst op

Lowlands festival gadget

De Lowlands festival gadget van 2013 is de opvouwbare drinkfles Ohyo. Na de onwijs hete Lowlands van vorig jaar zijn waterflessen in! Het ideale van de Ohyo is dat je hem gemakkelijk in je zak kan stoppen wanneer hij leeg is. En wanneer terug in de wc kan hij gemakkelijk gevuld worden bij de kraan.

Ohyo lowlands festival

Lowlands festival 2013 was wederom in anderhalf uur uitverkocht, dit terwijl nog niet de helft van de artiesten bekend zijn gemaakt. Lowlands staat voor sfeer en en een onwijs feest! Behalve je kaartje, geld, tent en lowlands app is de Ohyo de nieuwe must-have voor elke festival ganger. Ohyo is een opvouwbare drinkfles met een inhoud van 500ml. Deze waterfles kan tot een derde van de originele grootte worden opgevouwen.  Neem de Ohyo altijd mee op reis, in de tas of zak en hervul de fles  met kraanwater wanneer nodig. En wanneer het flesje leeg is gedronken kan hij opgevouwen worden. Erg praktisch! De fles is getest op 10.000 keer op en neer vouwen en kan in de vaatwasser. De fles is gefabriceerd in Engeland en bekend van het tv programma Dragons Den.

De Ohyo fles is online te bestellen via waterflessenwinkel.nl de online shop gespecialiseerd in waterflessen, drinkflessen en bidons.

 

Geplaatst op

Nieuw Camelbak Bidons

Nieuw op waterflessen winkel zijn de Camelbak bidons. De bidon van Camelbak is perfect voor op de fiets en tijdens het sporten. Handig in te knijpen en een lekdichte drinktuit. De bidons zijn BPA-vrij.

Genoeg water drinken tijdens het sporten is uitermate belangrijk voor een sporter. Transpireren is een teken dat het lichaam van zijn warmte afwil. Om de waterhuishouding op peil te houden dient er genoeg gedronken te worden. Ook speelt water een belangrijke rol bij de vertering van ons voedsel.

Voor mensen die willen afvallen is water erg belangrijk. Water bevat geen calorieën wat zorgt dat na het drinken van een halve liter water je lichaam een vol gevoel krijgt. Het is beter om iets te drinken voordat je dorst krijgt.

Met de Camelbak bidons is dorst geen probleem meer. De bidons komen in twee maten 600ml en 700ml. Handig voor op de fiets of naar de fitness.

 

Geplaatst op

Nieuw de Dopper Groen, Dopper wit & Dopper roze

Nieuw de Dopper Groen, Dopper wit & Dopper roze waterflessen. De nieuwe dopper is in verschillende kleuren binnen gekomen. Welke kleur fles vinden jullie het leukst?

Waarom de Dopper?

De Dopper verkleint de plastic berg. Er worden per dag, alleen al in Nederland, minimaal 500.000 plastic (water)flesjes weggegooid. Er drijft een eiland aan plastic afval in de oceanen ter grootte van Frankrijk en Spanje. Daar komt nog bij, dat er voor 1 flesje water nog eens 1 liter water en een kwart liter olie nodig is. De Dopper zal voor het grootste gedeelte worden gemaakt van gerecycled en duurzaam materiaal, vrij van schadelijke stoffen. Het flesje kan in de vaatwasser of gewoon schoonmaken met een afwasborstel.

Dopper app
Waar vul je de Dopper als je niet thuis of op je werk bent? Er is de Dopper app voor mobiele telefoons waarmee je gratis watertappunten over de hele wereld vindt. Van waterfonteintjes tot restaurants waar ze gratis water schenken. Everaarts: ‘De Dopper-app is net als kraanwater gratis, maar er zit een knop op om heel eenvoudig te doneren aan Simavi. Zij werken samen met moeders in ontwikkelingslanden aan veilig drinkwater voor het hele gezin.’

de Dopper Groen, Dopper wit & Dopper roze waterflessen zijn in de webshop voor waterflessen verkrijgbaar.

Geplaatst op

Bisfenol A ofwel BPA

Bisfenol A ofwel BPA de meeste mensen hebben nog nooit van Bisfenol A gehoord. Toch komt iedereen dagelijks in aanraking met deze chemische stof die in lage dosering al gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

 Drank uit een blikje, groenten uit een potje, de inhoud van je broodtrommel: het kan allemaal Bisfenol A bevatten. Bisfenol A, ofwel BPA is een stofje waar je wellicht nooit van gehoord hebt, maar je wel in je lichaam hebt. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat BPA zelfs in een lage dosering schadelijk kan zijn. Moeten we ons hier zorgen om maken?

BPA is een stof die gebruikt wordt om diverse soorten plastic te maken. Dit plastic vind je ook terug in verpakkingsmaterialen waar voeding in zit. Daarnaast zit het in materialen bij tandartsen, in schoonheidsproducten, papier, ooglenzen, kassabonnen, veiligheidshelmen enz. Kortom, het is een stof die heel veel gebruikt wordt.

Bronnen

De voornaamste bron van BPA is epoxyhars. Dat is de beschermende plastic laag aan de binnenkant van doppen en blikken. BPA kan ook worden verwerkt in polycarbonaat. Dit is hard plastic, waar bijvoorbeeld bekers een broodtrommels van gemaakt worden. De stof zit ook in thermisch papier, zoals kassabonnetjes. Als je een bon langer dan 5 seconden vast houdt, komt BPA via je huid binnen.

Op deze manier komen we op diverse manieren in aanraking met BPA. Volgens toxicoloog Martin van den Berg is dat niet geheel zonder risico. “Bisfenol A lijkt op een vrouwelijke hormoon. Het reageert op allerlei plekken in je lichaam; in de ontwikkeling, gedrag en voorplanting. Als er voldoende BPA in je lichaam circuleert, zal het een interactie aangaan met die plekken in je lichaam, waar ook het vrouwelijk hormoon op reageert. Het verstoort daarmee allerlei groei en ontwikkelingsprocessen.”

Studies

Bisfenol A is dus een hormoonverstoorder. Het werd 80 jaar geleden gebruikt om de groei van vee te bevorderen. Al snel werd BPA ook in plastic verwerkt en inmiddels is het één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld. Van den Berg: “Er zijn enkele honderden studies gedaan naar BPA en veel studies wijzen uit dat er een mogelijk risico bestaat voor deze stof. Vaak staat ter discussie of blootstelling aan deze stof voor de mens wel hoog genoeg is om schade aan te richten. Het is namelijk de dosering, de concentratie die je binnen krijgt, die uiteindelijk de giftige werking veroorzaakt.

Volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, EFSA mag je dagelijks maximaal 0,05 milligram BPA per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen. Dat lijkt weinig, maar volgens hoogleraar scheikunde Leo Goeyens –die al jaren onderzoek doet naar Bisfenol A- is het wel iets om ons zorgen over te maken. “Momenteel wordt beweerd dat je geen gevaar loopt als je onder de dagelijkse grens blijft. Steeds meer wetenschappelijke publicaties tonen echter aan dat er negatieve effecten zijn bij blootstellingen onder de aanbevolen waarde.”

Het probleem is echter dat je niet  kan weten of er BPA in de verpakking zit, omdat fabrikanten niet verplicht zijn om dit op het etiket te zetten. Het is dus lastig te achterhalen waar Bisfenol A in zit. Op sommige plastic producten staat wel een teken. Als er een 3 of 7 in staat, dan kán er BPA in zitten.

In tegenstelling tot wat jarenlang werd gedacht, kan Bisfenol A dus ook in lage dosis al schadelijk zijn. Het zou hartziekten, kanker, diabetes kunnen veroorzaken en het zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zouden voorzichtig moeten zijn met de inname van BPA. Ondanks deze nieuwe onderzoeken, wordt er in Nederland echter amper actie ondernomen.

Nederlands beleid

Het Nederlandse beleid rondom BPA is dat het gewoon in verpakkingsmaterialen verwerkt mag worden. Nederland volgt de Europese richtlijnen en dat betekent vooralsnog dat Bisfenol alleen in babyflesjes is verboden. Sinds maart 2011 moeten babyflessen in heel Europa BPA vrij zijn. Goeyens: “Dat heeft te maken met het feit dat kinderen die enkel nog de fles krijgen intensief worden blootgesteld aan BPA. Hun enige voeding is dus constant blootgesteld aan BPA.”

Leo Goeyens is naast hoogleraar ook verbonden aan de Belgische Gezondheidsraad. De Belgische Raad gaat nog een stap verder. In België mag BPA binnenkort niet meer verwerkt worden in babyproducten voor kinderen tot 3 jaar. Denemarken heeft dezelfde maatregel genomen. Meer landen nemen actie: Zweden wil Bisfenol in kassabonnen verbieden, en Frankrijk gaat zelfs nóg iets verder: die wil een geheel verbod op Bisfenol. Nederland houdt zich aan de Europese regels.

Kartika Liotard, Europarlementarier van Verenigd Links in Brussel: “Ik vind het schandalig. Als het niet zeker is dat iets 100% veilig is voor de volksgezondheid zou het voorzorgsprincipe van toepassing moeten zijn. Dit betekent dat het uit voorzorg uit de handel gehaald moet worden. Er zijn veel onderzoeken waaruit blijkt dat het schadelijk is. In Nederland wordt het omgedraaid. In Nederland wordt het pas uit de handel gehaald als het 100% onveilig is.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid gaat –naar aanleiding van de recente onderzoeken- de norm van de dagelijkse inname van Bisfenol A nogmaals bekijken. Dat onderzoek wordt volgend jaar afgerond. Volgens Van den Berg moet Nederland dit onderzoek niet wachten, maar direct actie ondernemen.

Bron: Kassa http://www.trosradar.nl/uitzending/laatste-uitzending/aflevering/10-09-2012/gif-in-je-soepblik/

Geplaatst op

Nieuw: Glazen fles met bamboe sleeve

Het aanbod aan herbruikbare waterflessen groeit explosief in Nederland en met de Bamboo Bottle is hier een nieuwe variant bijgekomen. De Bamboo Bottle combineert de positieve eigenschappen van glas en bamboe in een stijlvolle herbruikbare fles.  

Met de introductie van de Bamboo Bottle is er nu ook herbruikbare fles gemaakt van glas. Een glazen fles garandeert een frisse schone smaak voor warme of koude dranken. De Bamboo Bottle is vrij van BPA, ftalaten en PVC. Er gaat 500ml in de Bamboo Bottle en is verkrijgbaar in drie varianten: Classic Top, Flip Top en Hot Top.

De Classic Top is lekvrij en biedt de mogelijkheid om direct van het glas te drinken. Of het nu een smoothie, cocktail, water of thee is.

De Flip Top is de perfecte waterfles voor op de sportschool, je dagelijkse woon,- werkverkeer of in de yogales. Door de Flip Top kun je overal gemakkelijk drinken, je hoeft de fles niet te liften omdat er een rietje in de fles zit verwerkt.

Wanneer je een liefhebber bent van warme dranken dan is er de Hot Top. Je kunt hiermee gemakkelijk onderweg drinken, de dop is spatwater dicht. De fles maakt gebruik van de natuurlijke isolerende werking van het bamboe. Op deze manier kunt u rustig genieten van uw koffie of thee onder het genot van de zuiverheid van glas.

Tags: Bidons, waterfles